Ezt olvasta már?

0

A Tiszaszentmártoni Tanoda megpróbálja jobbá tenni a hátrányos gyermekek életét

Európai Uniós támogatás segítségével hozták létre Tiszaszentmártonon azt a Tanodát, amelyben a hátrányos helyzetű gyermekek számára is lehetőség nyílik olyan oktatási és szabadidős tevékenységekre, amelyekre eddig csak a náluk jobb családi és anyagi háttérrel rendelkező társaiknak volt lehetősége.


hirdetés

Rengeteg uniós pályázat van éppen folyamatban Magyarországon vagy zárult már le az elmúlt 4 évben a Széchenyi 2020 európai uniós magyar stratégiájának keretein belül. Azonban nagyon sok projekt elveszik a sok nagyobb uniós projekt között mint könnycsepp az esőben, így érdemesnek találjuk azokkal a kisebb ámbár magasztos célokat szolgáló pályázatokkal is foglalkozni, amelyek nem feltétlen kapnak kellő médiajelenlétet. A Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakközép Iskola, Szakgimnázium, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola Balassi Bálint Tagintézményének pályázat is ilyen,

2016. október 1-jén megkezdte működését a Tiszaszentmártoni Tanoda, az EFOP3.3.1-15-2015-00535 számú pályázat nyerteseként a Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakközép Iskola, Szakgimnázium, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola Balassi Bálint Tagintézményében. A célunk, hogy a hátrányos körülmények között élő gyerekek a tőlük jobb körülmények között élő társaikhoz hasonlóan részt tudjanak venni külön órákon, programokon, kirándulásokon. Vállalásunk szerint a gyerekek komplex fejlesztésben részesülnek. A szülők örömmel fogadták ezt a lehetőséget, így az első évben 38 fő, másodiktól hatodik osztályos tanulót sikerült bevonnunk a foglalkozásokba. Az októberi hónapban a tanoda szervezési feladatait, tanulók bevonását, tanodai helység kialakítását, működési rendjét, házirendjét, éves munkatervét, valamint a gyerekek és a pedagógusok órarendjét készítettük el. Jelenleg 35 fő gyerekkel foglalkozunk nap, mint nap.

2016. november 2-val elkezdődtek a tanodai foglalkozások. A gyerekek számára újdonságot jelentettek, szívesen vesznek részt rajtuk. A legnagyobb érdeklődés az informatika iránt volt, de szívesen tanulták az idegen nyelvet, és a magyar mesékről szóló történeteket. Matematikából a konstruktív játékok nyerték el a tetszésüket. A fejlesztő pedagógus és pszichológus is szeretettel és játékos foglalkozásokkal várta őket. Drámafoglalkozásokon szituációs feladatok és váratlan fordulatok teszik érdekessé a délutánt. Szabadidős foglalkozásokon a kézügyességüket fejlesztve különböző kézműves technikákat, illetve az együtt játszás örömét sajátíthatták el.

A tanoda nyitott programjain szívesen vettek részt a szülők is. Ezeken a rendezvényeken megvalósul az a hármas összefogás, mely az iskola mindennapi pedagógiai munkájának alapja, pedagógus- szülő- gyerek. Az önfeledt szórakozás, a versenyek, a közös mozgás öröme olyan élményekkel gazdagítja kis társaságunkat, melyekre sokáig szívesen emlékeznek vissza. A projektről részletesebben az interjúban olvashatnak.

 

A Wesley János Óvoda, Általános Iskola, Szakközépiskola, Szakgimnázium, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola több uniós projektben is részt vett már. A Tiszaszentmártoni Tanoda című projekt mennyire változtatta meg az iskola struktúráját, milyen pozitív hatással volt az intézményre?

Az intézmény struktúrájában nem történt változás, a gyerekek az iskolai foglalkozások mellett felzárkóztató programokon vehettek részt. Az iskolai és tanodai programokat összehangolva valósítottuk meg. A gyerekek hétköznapjaiba változatosságot hozott.

 

Mennyiben járult hozzá az iskola jelenlegi állapotához/működéséhez a sikeres uniós pályázat? Miben változtatta meg intézmény struktúráját?

A projekt nem tartalmazott épület felújítására vonatkozó költségeket.

 

A projekt céljai közé tartozott az iskolai elhagyók számának, illetve a lemorzsolódás csökkentése. Milyen motivációs gyakorlatokkal, stratégiával, programmal próbálták meg a projekt keretein belül ösztönözni a hátrányos helyzetű diákokat?

A gyerekek és a pedagógusok is tanulásmódszertani , kooperatív technikák, projektmódszer tréningeken vehettek részt. Ezen felül a szabadidő hasznos eltöltésére foglalkozásokat, kirándulásokat, tematikus napokat szerveztünk. A legnagyobb sikere a mozi látogatásoknak és a Balaton mellett eltöltött tábori hétnek volt.

 

A programban végül 38 fő, másodikostól hatodikos osztályos diákot sikerült foglalkoztatniuk a programban, amely szám októberről novemberre 35 főre csökkent. Ez így is egy szép létszám. Mi történt azzal a 3 diákkal?

A tanoda programból kikerült diákok elköltöztek, szüleik az ország messzebb levő településen kaptak munkát, egyéb indokkal nem maradt ki senki.

 

A tanodai helységet hol alakították ki az iskolán belül? Hogyan épült be az alap órarendbe a tanodai foglalkozások munkarendje?

Az alapórarendbe nem épültek be a foglalkozások, mivel délutáni nyitva tartással működött. A helyiség kialakítása az iskola épületének egy különálló szárnyán valósult meg.

 

Milyen tanodai foglalkozásokon tudnak részt venni a diákok?

A cél az volt, hogy kicsit másként tanuljunk mindent, járuljunk hozzá a tanulók iskolai eredményeinek javulásához. Törekedtünk arra, hogy elsősorban játékpedagógiai módszereket alkalmazva ébresszük fel a gyerekekben a tudás iránti vágyat. Fejlesztő foglalkozások matematika, magyar nyelv, idegen nyelv, informatika területeken valósultak meg. A tanulási nehézségek leküzdésében fejlesztőpedagógus segítségét vettük igénybe, a magatartási, beilleszkedési zavarral küzdő gyerekekkel pszichológus foglalkozott. Drámapedagógiai foglalkozásokon a beszédtecnikai és önkifejezési gyakorlatokat sajátíthattak el tanulóink. Ezek az ajtók a tanoda minden gyereke előtt nyitva álltak.

 

Ezek a rendezvények valósultak meg a 2016/2017-es tanévben: Helló nap; Tudatosan Egészségesen nap; Sportoljunk együtt, sportnap; Biciklitúra; Atlantika Vizividámpark

2017/2018-as tanév eddigi programjai:

Sportoljunk együtt, sportnap, Karácsonyi mozi.

 

Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.

 

 

lockkerdee








Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?









0

hírek innen, onnan

Vitézy Dávid akkor is beül a fővárosi közgyűlésbe, ha nem ő lesz a főpolgármester

Sőt, akár még főpolgármester-helyettes is lenne, ha úgy alakul a választás.

Kutyával vagy kutya nélkül nyaraljunk? Singh Viki előtérbe helyezi az ebeket

Mit tegyünk a kedvencünkkel, amikor pihenni indulunk? Magunkkal vigyük egy állatbarát szállodába? Bízzuk barátokra? Esetleg béreljünk...

Dízelmotoros, benzines, vagy villanyautó? Így alakultak a kötelező biztosítások

A forgalomba helyezett személyautók száma 7 százalékkal emelkedett az év első három hónapjában. A kötelező biztosítások átlagdíja...

Dobos Evelin: „...nem sokáig fogok élni.”

Szívszorító dologról mesélt Dobos Evelin a Palikék Világa by Manna Három Igazság című műsorában. Hiába sikeres, az élete nagyon nehéz.

Durva változás közeleg az időjárásban, ennek nem fogsz örülni

Hamarosan 20 fok alá csökkenhet a napi maximum.

Hatalmas változás jön az elektromos rollereknél: ez mindenkit érint, akinek van ilyenje

Bővül azon járművek köre, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni.

Vilmos herceg csúnyán megalázta Harry herceget

Károly király és Vilmos herceg vállvetve döntöttek arról, hogy a Harry herceg számára egyik legfontosabb dolgot megvonják tőle,...

Díjazták a legegészségesebb kórházakat, itt a 3+1 nyertes

Egy debreceni, egy szekszárdi és egy hatvani egészségügyi intézmény kapta a Magyar Kórházszövetség Egészségfejlesztő Kórház...

Újabb két, ultramodern helikopterrel bővült a Magyar Honvédség flottája

További két H225m típusú helikopter érkezett a Magyar Honvédséghez az Airbus Helicopters franciaországi gyártóközpontjából -...

Az Európai Bizottság szigorúbb versenyszabályok hatálya alá vonta a Booking.com-ot

Egyúttal vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy az X mentesülhet-e e szabályok alól. (Gazdaság)

Szerbia továbbra sem hajlandó szankciókat bevezetni Oroszország ellen

Szerbia tiszteletben tartja a nemzetközi jogot és az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) minden tagországának területi integritását, így...

0

Sport

Nem gratulált a Győrnek az ellenfél edzője: „Ha egy zsoldosokkal teledűzdelt csapatnak húznia kell az id...

Ahogy arról beszámoltunk, az ETO FC Győr kétgólos hátrányból fordított és 3-2-ra győzött Kazincbarcikán a labdarúgó NB II 32. fordulójában. Az összecsapást követően a hazaiak vezetőedzője, Csábi József saj

A ferencvárosi B-közép kiakadt az MLSZ-re: „Nem akarnak gyerekeket, nőket, férfiakat a lelátóra”

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) nem sokkal azután tudatta, hogy pontosan mikor rendezik a Ferencváros-Újpest derbit az NB I utolsó, 33. fordulójában, hogy a zöld-fehérek keménymagja hétfő reggel kiakadt a Facebo

Váratlan, de fontos döntést hozott az olimpiai ezüstérmes magyar úszó

Rasovszky Kristóf mindent egy lapra tesz fel Párizsban, ahol még a Szajna vízminőségétől sem riadnak vissza a magyar nyíltvizi úszók.

Brutális horrosérülés: felismerhetetlenre verték a tíz éve veretlen MMA-harcost

A lengyel sztárbunyós alig lát, akkorára duzzadt a két szeme, és az egész arca véres volt. Kórházba került.

Angliában is felfigyeltek a bajnokságot nyerő magyar edzőre

Tímár Krisztián megnyerte az NB II-es bajnokságot a Nyíregyháza labdarúgócsapatával, és ennek Angliában is megvolt a visszahangja.

Itt a magyar válogatott 23 fős kerete

A kapitány és stábja június elején fogja szűkíteni a vb-ezüstérmes csapatot, amelyben egyelőre 4 kapus és 19 mezőnyjátékos kapott helyet.

A bajnoki cím megszerzése után búcsúzik csapatától az FTC és a Honvéd egykori gólvágója

Ahogy korábban megírtuk, Davide Lanzafame edzőként bajnoki címet nyert csapatával. Edzőként hatalmas sikert ért el a kétszeres magyar bajnok és […] A A bajnoki cím megszerzése után búcsúzik csapatától az FTC é

Halálos balesetet okozott a belga sztárfocista

A klubja számolt be a tragédiáról.

0

Bulvár

Megváltozik a személyi igazolvány, téged is érint

Egyszerűbb lesz az ügyintézés és az azonosítás.

Sulyok Tamás megdöbbentette az egész Vatikánt: három dolgot mutatott a pápának, de ezzel az egész országunkat ...

A hun-magyar rokonság is szóba került a pápával való beszélgetésben, lenyűgözték az egyházi vezetőt országunk krónikái.

Kórházba is kerülhetsz, ha így használod az air fryert: soha ne csináld ezt, különben súlyos bajod is lehet.

Manapság már szinte minden háztartásban megtalálható a kompakt légkeveréses sütő, sokan azonban elkövetnek vele egy komoly hibát, amely az egészségre is káros lehet.

Ez a három kórház a legegészségesebb Magyarországon

Pszichológiai tanácsadást, sportolási lehetőséget biztosítanak a dolgozóknak.

Magyar Péter újabb családi konfliktusról számolt be

A Tisza Párt alelnöke nem szokott politikáról beszélgetni a gyerekeivel, de úgy érzi, nagyobbik fiával eltérő platformon vannak.

Varga Judit a háttérben segíti volt férjét

A három gyermekükkel hétköznap a volt igazságügyi miniszter, hétvégén pedig a Tisza Párt alelnöke van. Kizárólag hétvégente tud megfelelő időt tölteni a gyerekeivel az országot járó Magyar Péter – írja a b

Reggeli étkezés - Ezek a leggyakoribb tévhitek

A reggeli étkezést sajnos rendszeresen elhanyagoljuk. Általában egy újabb nap kezdetekor, munka vagy iskolakezdés előtt arra van a legkevesebb időnk, hogy nyugodtan elkészítsük egészséges reggelinket, és asztalhoz ü

Hétfőtől országos közúti razzia - ezekre a sofőrökre "utaznak" most a rendőrök

Összehangolt közlekedésrendészeti akciót tart a rendőrség, amely elsősorban a tehergépjárművek és autóbuszok, valamint vezetőik ellenőrzésére terjed ki.