Ezt olvasta már?

Augusztus 20. - Szombaton kezdődnek a központi rendezvények

én három napon át tartanak az augusztus 20-ai központi rendezvények. Már szombaton megnyílik a Magyar Ízek Utcája, a budai Várban mindhárom nap koncertekkel, programo...

0

Leaving Care: Uniós támogatásból önálló, tudatos fiatalok

Az SOS Gyermekfalvak segít a gyermekvédelemben élő fiataloknak saját lábra állni

A civil szférában mindig fel-fellelhetünk uniós projekteket, amelyek általában valamilyen partnerhálózat vagy az egyes civil szerveztek, egyesületek kohéziójának erősítését célozzák meg, azonban a SOS Gyermekfalvak a Leaving Care projektjében egy teljesen más célt tűzött ki magának!


hirdetés

Az SOS Gyermekfalvak a legnagyobb nem kormányzati, civil szervezet a világon, amely nevelőszülői családot biztosít a családjukból kiemelt gyerekeknek, Magyarországon Kecskeméten, Kőszegen és Orosházán újszülöttkortól egészen felnőtté válásukig. A szervezet 134 országban van jelen és több mint 84 000 gyermek nevelésében vesz részt világszerte, amely statisztikai adatot csak még jobban erősít az az 500 000 gyermek és felnőtt, akiket további családmegerősítő programjaikkal segítenek. Az SOS családmegerősítő programjaival abban a szakaszban avatkozik be, amikor a családok széthullása, a gyerekek kiemelése a családból még megelőzhető.

 

A Leaving Care - „Kikerülni a gyermekvédelmi gondoskodásból” projekt

Amikor a gyerekek elérik a 18 éves kort, a magyar jogrendszer szerinti felnőttkort, akkor sem szűnik meg az SOS Gyermekfalvak gondoskodása: ha úgy kívánják, a 18 életévüket betöltött fiatalok Ifjúsági Házba költözhetnek, ahol már kevésbé kötött, lazább keretek között élvezhetik a szervezet gondoskodását és felügyeletét. A felnőttkor küszöbén álló, gyermekvédelmi gondoskodást elhagyni készülő vagy elhagyó fiatalokat készíti fel az önálló, tudatos, felnőtt életre az SOS Gyermekfalvak nemrég indult programja.

A Leaving Care egy hiánypótló projekt, amely azoknak a fiataloknak a felnőtté válását segíti, akik mögött nincs támogató szülői háttér. A gyermekvédelmi gondoskodásból kikerülő gyerekek sokszor nincsenek felkészülve azokra a kihívásokra, melyeket az önálló élet hoz számukra időről-időre, és családban élő kortársaiktól eltérően nekik nincs kihez fordulniuk segítségért. Előfordul, hogy megfelelő védőháló és támogatás hiányában negatív irányba sodródik az életük.

Az SOS Gyermekfalvak küldetése, hogy biztonságos, szerető otthont nyújtson a vér szerinti szülők nélkül élő gyerekeknek, a nevelőszülők, pszichológusok és fejlesztő szakemberek segítségével a gyerekek behozhassák kezdeti hátrányaikat, hogy a gyermekvédelmi szakembereket, hogy hogyan tudják a lehető legjobban támogatni a fiatalok önálló életkezdését. Emellett egy online térben illetve személyes találkozók keretében összehozza a gyermekvédelmi gondoskodást elhagyó fiatalokat, illetve a fiatalokat és a szakembereket.

A projekttel kapcsolatban egy interjúban kérdeztem meg Szlankó Viola gyermekjogi tanácsadót, hogy mondja el miképpen halad az uniós forrásból megvalósuló Kilépő fiatalok című program, és milyen pozitív tapasztalatokkal bővült a támogatásnak köszönhetően az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa.

 

Mennyiben járul/t hozzá aalapítványuk jelenlegi pénzügyi helyzetéhez a sikeres uniós pályázat forrása? A projekt megvalósításának melyik részéhez volt leginkább szükség az uniós támogatásra?

Az egész projekt uniós finanszírozásból működik, ennek hiányában nem valósulhatott volna meg.

 

Mi volt/jelenleg is a legnagyobb probléma a pályázat megvalósítása során? (Adminisztráció, bürokrácia, nem kaptak átmeneti hitelt, utófinanszírozás kérdése stb.)

Nincs ilyen jellegű problémánk, csak olyan projekteket vállalunk, amelyekben ezek a szempontok előre tervezhetők és megvalósíthatók számunkra.

 

Az uniós fejlesztésnek köszönhetően mi az, amiben jobb lett az alapítvány?

Az uniós forrásnak köszönhetően olyan programot tudunk megvalósítani, ami nagyon fontos szakmai tevékenység, és amire amúgy nem lenne humánerő kapacitásunk.

A gyermekvédelmi szakembereket új nemzetközi módszertannal tudjuk képezni a jövőben a projektnek köszönhetően, illetve szélesebb nyilvánosság előtt is tudunk kommunikálni egy olyan láthatatlan problémáról, mint a gyermekvédelemből kikerülő fiatalok életkezdési nehézségei.

Fontosnak tartjuk, hogy ne veszítsük el a kapcsolatot a gyermekvédelmi gondoskodásból kikerült fiatalokkal.Így minden gyermekvédelmi szervezet arról, hogy hogyan tudná jobban segíteni a fiatalok társadalmi beilleszkedését, későbbi boldogulását. Szintén fontos szempontnak gondoljuk, hogy a fiatalok kikerülésük után is kapjanak segítséget, hiszen esetükben nincs meg az a családi védőháló, ami egy átlagos, a vér szerinti szüleivel felnőtt gyermeknél segíti a felnőtté válást.

 

Mennyire megy gördülékenyen a pályázatba foglalt követelmények teljesítése? (indikátorok stb.)

A pályázat tervezésekor olyan indikátorokat határoztunk meg, melyek reálisan elérhetők, ugyanakkor mutatják a projekt hozzáadott szakmai értékét.

 

Mi lesz a projektben a hozzáadott érték, ami az uniós forrásból megvalósuló fejlesztés során "Önöknél marad"? (pl. eszköz, humánerőforrás stb.)

A projekt keretében elkészült kisfilm a későbbiekben is használható társadalmi érzékenyítésre és a gyermekvédelemből való kikerülés problémáinak bemutatására.

Új képzési anyagot dolgozunk ki a gyermekvédelmi szakemberek számára azzal kapcsolatosan, hogy hogyan tudják a leghatékonyabban segíteni a fiatalok önállósodását. Ezek a tréningek a jövőben is elérhetőek lesznek.

 

Sikerült-e a megvalósítani a kitűzött célokat, illetve, ha még nem, azon az úton halad-e a projekt, hogy a tervek teljes egészében megvalósulni látszanak?

Áprilisban indult a projekt, minden eddig kitűzött célt teljesítettünk. A megvalósulást az SOS nemzetközi szervezete segíti, illetve partnerségben a projektben résztvevő mind a 6 ország együtt dolgozik.

 

A projektben milyen konkrét, a fiatalok későbbi önálló, felnőtt életét elősegítő gyakorlatokat fognak alkalmazni a mentorok?

10 fős hazai fiatal szakértői csapat véleményezi a programot a kezdetektől, akik mindannyian gyermekvédelmi gondoskodásban élnek. A mentorok a fiatalok javaslatai alapján az alábbi területeken fogják segíteni a fiatalokat: vér szerinti családdal való kapcsolati nehézségek, lakhatási problémák megoldása kikerülés után, munkakeresés, a prostitúció veszélye.

 

Milyen módon kívánják felhívni a szélesebb közönség figyelmét a gyermekvédelem és annak későbbi nehézségire? (konkrét események, programok, konferencia?)

A projekt indításakor sajtóközleményt adtunk ki, melyben bemutattuk elkészült kisfilmünket is a médiában. A projektindító sajtókampány során elértük az országos és helyi mainstream médiát, így juttattuk el az érzékeny témát a szélesebb társadalmi nyilvánossághoz. Gyereksorsok blogunk is tematikusan a kikerülő fiatalokkal fog foglalkozni, ami az Indexen és a Nők Lapja Cafén is megjelenik párhuzamosan.

 

Nagyon kíváncsi lennék: A maguk is gyermekvédelmi gondoskodásban élők, vagy egykor abban résztvevők, saját tapasztalataik alapján milyen ötletekkel, javaslatokkal állnak elő, a későbbi önálló életet segítő gyakorlatokkal kapcsolatban?

A fiatalokból álló szakértői csapatunkok javaslatokat tettek, hogy milyen témákkal foglalkozzunk a szakemberek képzése során, valamint segítik a tréning kidolgozását, részt vesznek a szakemberek képzésén. A tréningen arra készítjük fel a szakembereket, hogy reagálni tudjanak a fiatalok által megjelölt problémákra (munkakeresés, lakhatás megoldása stb.) és segíteni tudják őket a kikerülés során.


("Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.")

 

lockkerdee







0

hírek innen, onnan

Három díjat kaptak a magyar alkotók Szarajevóban

Három díjat kaptak magyar alkotók a balkáni térség elsőszámú filmfesztiválján csütörtök este Szarajevóban: Szamosi Zsófia a legjobb...

Dancila: erőszakkal próbálják félreállítani a legitim román kormányt

Viorica Dancila román szociáldemokrata miniszterelnök az Európai Bizottság vezetőinek írt levelében úgy értékelte: erőszakkal...

Agrárminiszter: a nyúlhúsnál nincs egészségesebb hús

Nincs egészségesebb hús, mint a nyúlhús jelentette ki az agrárminiszter pénteken a Farmer Expón, a nyúlhús fogyasztást népszerűsítő...

Itt a vége, már a nagy nyertes is lemondott a kriptodevizákról

A kripto-üzlet halott és nem is tér vissza - kommentálta második negyedéves eredményét az Nvidia. Az amerikai technológiai cég fő...

Óriási változás a budapesti közlekedésben, rég vártunk erre

Rengeteg embernek okozott bosszúságot a 4-es 6-os felújítása, ám nemsokára újra a teljes vonalon járni fognak a villamosok.

Az örök fiatalság titka? Iható kollagén pasiknak

A kollagén egy fehérje, amit testünk ragasztó anyagának is hívnak. Rendkívül nagy molekula, és fontos szerepet játszik a bőr...

Gázolásos videót tett közzé a rendőrség

Az idei első fél évben 440 esetben gázoltak gyalogost zebrán. A rendőrség pénteken figyelemfelhívó videót tett közzé a honlapján.

Tour de Hongrie: az ukrán kerékpáros 150 kilométeres szökésből ért haza

Legjobb magyarként a nyolcadik Karl Ádám zárta a harmadik szakaszt.

Eladó a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban számolt be róla a The Guardian csütörtökön.

Hogyan szabaduljunk meg az allergiától antihisztaminnal?

Az allergiás tüneteket enyhítésére választhatunk helyi, vagy általános hatású gyógyszert, bizonyos készítmények alkalmasabbak a...

0

Sport

Serena Williams: Fáj, hogy a nővérem nem tud visszajönni a gyilkosa jó magaviselete ellenére sem

A Konta elleni meccse előtt tudta meg, hogy nővére gyilkosát kiengedték.

Griezmann megalázta a nagyképű Sergio Ramost

Ha ettől nem megy el a kedve az arcoskodástól a Real csapatkapitányának, akkor semmitől.

Félbeszakadt Fucsovics és Wawrinka meccse

Még az első szettben, mindössze három játék után.

Csodát tett a Zenit, 0-4-ről jutott tovább az Európa-ligában

8-1-re (!) nyerte meg az orosz csapat a Dinamo Minszk elleni párharc második meccsét.

Nagy László sportágat váltott

Vízilabdázóként is kipróbálta magát a Veszprém kézilabdázója.

Kisvárdán nincs szükség a négy hónapra eltiltott légiósra

Az ukrán Anton Sinder kis híján lefejelte Pintér Csaba játékvezetőt.

Megszólalt a menedzser: kiderült az igazság Schumacherékről

Futótűzként terjedt el a hír, hogy Michael Schumacher Mallorcára költözik! Állítólag arra a 30 millió eurós (körülbelül 10 milliárd forintos) birtokra, amit a felesége, Corinna vásárolt tavasszal a család számára.

Egy forintot nem tennénk a Barca vagy a Real bajnoki címére

Az Atlético Madriddal nagyon komolyan kell számolni. Lehet, hogy lesz egy új kihívó is.

A Ligue 1, a Serie A és a Premier League után a Bundesliga is megkapta a minőségi magyar szakértőjét

A Sport TV révén Mészáros Ábel a nyár egyik legnagyobb igazolása.

Kezdődik a La Liga új szezonja - sportmenü

Pénteken rendezik az Elek Gyula-kupa elődöntőit női kézilabdában.

El: Bogdán három gólt kapott, Gulácsi csapata továbbjutott

A Korcsmár Zsolttal felálló Midtjylland továbbment, a Sevilla ötgólos gálaelőadást rendezett.

0

Bulvár

Hosszú szenvedés után elhunyt a magyar színésznő - Évekig műsort is vezetett

Elhunyt Neszmélyi Magdi színésznő, műsorvezető.

Hogyan állítja meg a káposzta a rákot?

Egy speciális vegyület révén képesek csökkenteni bizonyos zöldségek, köztük a káposzta, a brokkoli és a kelkáposzta a bélrák kialakulásának kockázatát.

Melege van? Ugyan már - 1911-ben olyan hőség volt, hogy szó szerint beleőrültek az emberek

A jelenlegi forróságnál is mostohább körülményeket lehetett tapasztalni 1911 júliusában az Egyesült Államok keleti partján, ahol a napokon át tartó hőség több tucat ember halálának okozása mellett sokakat az őrületbe kergetett.

Serena Williams: Fáj, hogy a nővérem nem tud visszajönni a gyilkosa jó magaviselete ellenére sem

A Konta elleni meccse előtt tudta meg, hogy nővére gyilkosát kiengedték.

Beteljesedett egy 1912-ben megjelent rémisztő jóslat

Az egész emberiség léte a tét.

Mégis ki kell fizetni a gigabírságot

A bankot még a 2008-as pénzügyi válság előtti szabálytalan ügyletekért büntették meg.

Rémes állapotban van a rákkal küzdő Székhelyi József

Székhelyi József pokoli fájdalmakkal küzd és még hátra van egy újabb komoly beavatkozás is.

Ennek a 20 cégnek köszönhető a leginkább, hogy felforr a Föld

Egészen szűk azon vállalatok listája, melyek a legtöbbet tették a globális átlaghőmérséklet-emelkedésért, a széndioxid-kibocsátás fokozódásáért és a tengerszint-emelkedés gyorsulásáért. Vannak köztük olyanok is, melyeket jól ismerünk, és hát nem is okoz meglepetést a szereplésük.

18+ A hét egyik legdurvább videóját tette közzé a magyar rendőrség

Nem tudni, mikor és hol történt. Felkavaró képek egy többszörös gázolásról. A police.hu-n megjelent videón egy járművezető fékezés nélkül, láthatóan nagy sebességgel közelít meg egy gyalogos átkelőhelyet, amin szabályszerűen közlekednek gyalogosok. Az autós több járókelőt is elsodor írja a 24.hu. (police.hu)

Véget sem ért, újra ránk tör a végeláthatatlan kánikula.

Főleg a nyugati országrészben élők gondolták, hogy a hét eleji hidegfront meghozza a tartós felfrissülést. Tévedtek, míg a keleten élők szinte észre sem vették. És máris itt a durva folytatás!

blogmorzsák

A játszótérjavítás és a kórháztakarítás a NER legfőbb fenyegetése

Miért üldözi a NER ennyire azokat, akik saját hatáskörben megoldanak egy apró problémát?

Már a Pestisrácok is jobban tudja, mi a tudomány

Ma már úgy tűnik, a tudósoknak a véleménye számít a legkevésbé a saját szakmájukkal kapcsolatban.

Szovács Koltán szormányszóvivő

"Heller Ágnes csak egy öreg, bigott kommu­nista" - vélekedett trumpi mélységű Twitter-üzenetében Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Ez a 3 legfontosabb nyugdíj változás idén

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen fontos törvénymódosítások történtek az idén.

Van megoldás a hideg lakásra olcsón!

Izzasztó teszben mértünk össze népszerű mobil klímákat, hogy mire képesek kánikulában. Az eredmény minket is meglepett.

A Magyar Államvasutaktól ment meg, Uram, minket!

Kis kirándulás, rengeteg bosszúsággal.

Így szívathatják majd a britek az Angliában dolgozókat

Az Angliában élő uniós polgárokat, így a magyarokat is rosszul érintő brit tervek miatt aggódik az Európai Parlament.

Így nézz új karrier után

Ha a munka = napi 8 óra gyo­mor­görcs, akkor ideje váltani!

Lehetett volna jó is, helyette csalódás

Az ambiciózus Felelsz vagy mersz bicskája sajnos a for­ga­tó­könyv hanyagságából kifolyólag beletörik az erőlködésbe.

11 dolog, amit érdemes tudni Aretha Franklinről

A 76 éves korában elhunyt legenda sokkal több volt, mint énekesnő.

Pattaya nem Thaiföld?

Miért is gyakori látvány errefelé a feltűnően idős európai férfi - feltűnően fiatal thai lánnyal?

0