Ezt olvasta már?

Magyar Kupa - Másodszor hódította el a trófeát a Vidi

A MOL Vidi FC hátrányról fordítva 2-1-re legyőzte a Budapest Honvédot a labdarúgó Magyar Kupa szombati fináléjában, melyet a Groupama Arénában rendeztek.

0

Mit kell tudni a vezetékes ivóvíz ólomtartalmáról?

A debreceni ivóvízhálózaton 600 mérésből csak kétszer mutattak ki határértéket meghaladó ólomkoncentrációt, a felhasználók belső hálózatán viszont már nem volt ilyen megnyugtató az eredmény.


hirdetés

Az elmúlt napokban nagy sajtónyilvánosságot kapott annak a kutatásnak a publikációja, melyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentett meg a magyarországi vezetékes víz ólomtartalmáról.

 

A korszerűsítések során lecserélik az ólomcsöves csapbekötéset

A terjedelmes írásból sok részletet idéztek a sajtó munkatársai, ami a lakosság egy részében aggodalmat keltett. A félreértések tisztázása érdekében néhány fontos információt szeretne megosztani a fogyasztókkal a Debreceni Vízmű Zrt.

Az Európai Unió szabályozása szerint 1998-ig az ólom megengedett koncentrációja az ivóvízben 50 mikrogramm/liter volt. A kutatási eredmények alapján született meg a döntés, hogy öt éven belül 25 mikrogramm/literre, majd tíz év alatt 10 mikrogramm/literre kell csökkenteni a megengedett koncentrációt. Az új 10 mikrogramm/liter határérték 2013. december 25-én lépett érvénybe.

Az új határértékeknek való megfelelés vizsgálatára kutatási projektet indított az Országos Közegészségügyi Központ. Az összefoglaló itt érhető el.

A vizsgálat megállapította, hogy országosan, a közüzemi vezetékes ivóvíz esetében a határérték feletti ólomtartalom csak a vizsgált minták 1-2 százalékában volt határérték felett.

A debreceni ivóvízhálózaton 50 kijelölt vizsgálati ponton közel 600 mérési eredmény alapján két alkalommal mértek határértéket meghaladó koncentrációt, ami 99,64 százalékos megfelelőséget jelent. A minták döntő többségében a műszerek alsó mérési határán mozgott az ólomtartalom (átlag: 2,3 mikrogramm/liter)

A vizsgálatok kiterjedtek ezt követően a felhasználók belső hálózatára is, ahol már nem volt ilyen megnyugtató az eredmény.

A csapok megnyitását követő azonnali vízminták jelentős számában mértek határérték feletti ólomkoncentrációt, de a kifolyóztatás utáni mintákban már jelentősen csökkent a kifogásolható vizsgálatok száma. Ezek alapján született az a feltételezés, hogy az 1945 előtt épült épületek belső hálózatain az ólomkoncentráció meghaladhatja a határértéket. A sajtóban megjelent térképeken nem a konkrét mérési eredmények alapján jelölték meg a városrészeket, hanem az épület kora alapján tüntették fel a lehetséges problémás helyeket.

A debreceni ivóvízhálózaton 99 ezer 381 vízbekötés létesült. A 2017. évi felmérések eredményeként 508 helyen lehet olyan vízbekötés, ahol még ólomvezeték található. Az épületeken belüli ólomcső használatról nincs felmérés, de joggal feltételezzük, hogy az épületkorszerűsítések során az ólomvezetékek mennyisége lényegesen kevesebb, mint amennyi az építéskori állapotban volt.

A Debreceni Vízmű Zrt. Debrecenben és a térségi településeken is, a vezetékrekonstrukciós munkái során, valamint a hibahelyek megszüntetésekor folyamatosan cseréli ki a régi bekötéseket, így az ólomcsövek a közüzemi hálózatban néhány éven belül teljesen megszűnnek.

Mit kell tennie, mit tehet a felhasználó az ólomkoncentráció csökkentésére?

Elsődleges beavatkozás lehet, hogy épületen belül vizsgájuk meg a csapok bekötéseit, hogy azok mikor, milyen anyagból készültek. Ha az elmúlt 20-30 évben már volt valamilyen beavatkozás a belső hálózaton, akkor jogosan lehet feltételezni, hogy az ólomcsöves bekötések már megszűntek.

Ha még létezik ólomcsöves csapbekötés, akkor sem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, mert a debreceni ivóvíz összetevői alapján hajlamos a vízkőképződésre, így a vízkő bevonat nagymértékben akadályozza az ólommal való érintkezést, beoldódást. A végső megoldást azonban a belső hálózatok felújítása lenne.

Az esetleges ólomkoncentrációt úgy ki lehet átmenetileg csökkenteni, hogy az ivóvizet nem közvetlenül a csap kinyitásakor használjuk, hanem 1-2 percig hagyjuk a csapot kifolyni, és csak ezt követően használjuk a vizet.

Azoknál a csapoknál, ahol rendszeresen nagyobb mennyiségben fogyasztunk vizet, ott a kifolyóztatásra nincs szükség. Érzékenyebb fogyasztóknál néha előfordul, hogy a csapvizet forrás után fogyasztják. Az ólomtartalom csökkentésére ezt a megoldást nem ajánljuk. A piacon többféle házi víztisztítót is ajánlanak a felhasználók részére. Az ólomkoncentrációt érdemben, és tartósan csak a fordított ozmózisos berendezések tudják csökkenteni. Ezeknek a berendezések a beszerzési, és üzemeltetési költsége azonban összemérhető egy részleges felújítás költségével. Szakszerűtlen, hiányos szervizelésük komolyabb vízminőségi problémákhoz is vezethet.

Amennyiben a felhasználó pontosan szeretné tudni, hogy az épületén belül milyen mértékű az ólomkoncentráció, akkor ingyenes laborvizsgálatot igényelhet a területileg illetékes Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályától az olom@oki.antsz.hu elérhetőségen.

 

Forrás: dehir.hu0
0
0

hírek innen, onnan

A kávézacc helyettesítheti a pálmaolajat, amiből egyre kevesebb van a világon

Két fiatal vállalkozó ismerte fel, hogyan lehetne hasznosítani a kávéfőzés során kidobott szemetet.

Megörökítette a kamera az ózdi tolvajt

Több százezer forintot vitt el.

Durant ötven pontott dobott, főcsoport-elődöntős a Golden State

A címvédő Warriors idegenben búcsúztatta a Los Angeles Clipperst +Videó

Így tanul magyarul egy volt Forma-1-es pilóta - videó

Tiago Monteiro fiatal csapattársától, Tassi Attilától vett nyelvleckéket.

Már többen szavaznának a külképviseleteken, mint öt éve

Három héttel a határidő lejárta előtt már 7700-nál többen jelezték, hogy az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán a 134...

Szennyezett olaj jött az oroszoktól, a MOL felfüggesztette az átvételt

A Mol átmenetileg felfüggesztette a kőolaj átvételét a Barátság kőolajvezetéken - közölte az olajipari társaság. Hangsúlyozta: bár...

Gaál Noémi szétment a párjával

Tizennégy év után döntött a szétköltözés mellett Gaál Noémi és vőlegénye. Gaál Noémi közleményt tett közzé szombaton: 2018...

Curtis nem bocsátott meg Csernusnak

Curtis korábban Csernus Imrénél is járt, hogy segítsen neki a leszokásban. Curtis a Blikk szerkesztőségének vendége volt, ahol elmondta:...

Szívműtét miatt kihagyja a szezont a világbajnok kajakos

Születési rendellenesség miatt szívműtéten esett át a világ- és Európa-bajnok kajakos, Molnár Péter, ezért kihagyja az idei szezont,...

Hajdú-bihari polgármesterre támadt, irány a vádlottak padja

Az esztári postánál esett neki a település vezetőjének.

Ők Hajdú-Bihar legjobb rendőrei

Elismeréseket adtak át Budapesten és Debrecenben.

0

Sport

A Szeged 12 perc alatt tönkretette egy teljes szezon munkáját

A világon semmi nem utalt arra, hogy a Szeged pont így, pont most omlik össze ennyire brutálisan.

Rasszista magatartás miatt megbüntette a magyar szövetséget az UEFA

A szankció a Magyarország-Wales Eb-selejtezőt érinti.

Három hónappal Emiliano Sala balesete után az apja is meghalt

A repülőgép-szerencsétlenségben meghalt futballista apja 58 éves volt.

Kitette egyik alapemberét az MTK

Nem csak a magyar válogatott járt így.

Kemény büntetést szabott ki az UEFA a szlovák-magyar miatt

Rasszizmus miatt bezárás és pénzbírság is jár.

Kínos baki miatt kellett törölni az Azerbajdzsáni Nagydíj első szabadedzését

Csatornafedelek akadályozták meg az Azerbajdzsáni Nagydíj első szabadedzését.

Egy napon lehet bajnok és kieső Thomas Doll csapata - Most azt is elárulta, miért

Budapest Április 27-e egyszerre hozhat örömöt és bánatot Thomas Dollnak (53).

Történelmi bajnoki előtt a Fradi: ez kell a harmadik csillaghoz

Bevehetetlen a Groupama Aréna, a ferencvárosi focisták nem számolgatnak.

0

Bulvár

Van egy perce? Írja be ezt a szót a Google keresőjébe, aztán ámuljon

A Google-t is elérte az új Bosszúállók okozta láz.

Autószalonban látta viszont eltűnt luxusautóját egy magyar férfi

A férfi azt állítja, autója a szervízből tűnt el 13 éve, a rendőrség szerint egy elszámolási vita miatt nemkapta vissza.

Macron kizárná a magyarokat is a schengeni övezetből

A francia államfő összekötné a határőrizetet a menekültpolitikával.

Szupertitkos katonai akció zajlott a Honvédkórházban: sebesült ukrán harcosokat ápoltak

Az oroszok elleni harcokban megsérült ukránokról biztonsági okokból beszélni sem lehetett.

Ukrajna leállította a kőolajszállítást Európa felé

Legkorábban jövő hétre rendeződhet a válsághelyzet, amelyet az okozott, hogy szennyezett olaj került a vezetékbe. Kérdés, mi lesz a magyarországi ellátással.

Fájdalmas hírt közölt Csepregi Éva

Csepregi Éva, a Neoton Família énekese szomorú hírt közölt pénteken.

Megszületett Harry és Meghan gyermeke?

Több erre utaló jelet is fel lehet fedezni a médiában.

12 ronda férfi, akiknek egy percig sem okoz gondot a csajozás

Mondják, elég ha a férfi egy fokkal szebb az ördögnél. És tényleg elég, feltéve, hogy magabiztosságot sugároz, laza, tehetséges, és az egész világ tudja róla, hogy kicsoda.

Igen, így néz ki egy női mell - sokan ma is ledöbbennek

Felkerült egy kép a Twitterre arról, hogyan néz ki a nők mellkasa. Mármint a bőr alatt.

"Orbánt egyszerűen levegőnek nézik az uniós csúcsértekezleteken"

Európai parlamenti (EP-) választásnak még soha nem volt akkora tétje, mint a mostaninak lesz, hiszen még soha nem állt fenn a veszélye annak, hogy a kormány és a miniszterelnök kivezesse Magyarországot az unióból - hangoztatta a Jobbik országgyűlési frakcióvezetője, EP-listavezetője pénteken Miskolcon, sajtótájékoztatón.

Ez az oka annak, hogy Katalin hercegné kerüli a nyilvánosságot Lajos herceggel

Katalin hercegné legkisebb gyermekét elég ritkán láttuk eddig, és ennek szándékos oka van.

Mennyibe kerül valójában a külföldről behozott használt autó?

Az adóhivatal ellenőrzési tapasztalatai.

blogmorzsák

"Pusztuljon velem mindenki"

A magyar pártállami idők legszörnyűbb bűncselekményében tizenegyen haltak meg borzalmas körülmények között.

Szabad-e patkányozni szavazókat?

A Fidesz-szavazók nem felelősek azért, amit Orbánék csinálnak.

Hová tűnt a munka megbecsülése?

Évről évre egyre több hagyományos szakma tűnik el a süllyesztőben.

Ezt a katasztrófát már nem lehetett eltitkolni

Több atomkatasztrófa is történt a csernobili előtt a Szovjetunióban. Csak persze egyiket sem ismerték el.

„Bukarestben éltük meg Csernobilt“

Kiderült, hogy az a bizonyos atomreaktor való­ban felrobbant, valóban akkor, amikor a Malév kapitány mondta.

Izraeli magyarok izraeli magyarokról

Izrael országában kelt életre a zsidó nép – aztán jöttek a magyarok, és így szóltak hozzá: „Na gyere, gyere, ülj le, együnk valamit!”

Mi lesz a régi mobilszámok sorsa?

Gondolkodtunk már azon, mi történik a régi telefonszámainkkal? Pedig érdemes...

Orbánia be van betonozva

A magyar emberek számára a legnépszerűbb hat politikus Áder, Orbán, Szíjártó, Varga Mihály, Tarlós, Rogán.

„Az ATV terminátora“

Tíz mondat Kálmán Olgáról.

Milyenné válik egy igazán "levegős" lakás, amikor már élnek is benne?

A tulajdonosok nagyon odafigyeltek, hogy a lakásba ne kerüljön be olyan bútor vagy tárgy, ami nem illik oda.

Túl nagy mellek?

Hát-, derék-, nyakfájást, gerincferdülést is okozhatnak.

Készíts wc deszkát fából!

A zsanér sem probléma, erős és dizájnos fém zsanérok között válogathatunk nagyobb áruházakban vagy a neten.

0