Ezt olvasta már?

0

Uniós forrásból újult meg a PTE szekszárdi intézménye - interjú

A szekszárdi intézmény az infrastruktúra fejlesztésére közel 150 milliós támogatást nyert el. Ebből valósult meg az iskola teljes világításának és fűtésének korszerűsítése, a tornaterem szellőzésének megoldása, burkolatok cseréje és az oktatást segítő informatikai, szertári eszközök beszerzése.


hirdetés

A fejlesztés egyik fő célja az energiatakarékosság és a tantermek jó megvilágítása volt. Ezt a teljes világítás- és fűtéskorszerűsítéssel sikerült megvalósítani. Az iskola tornaterme teljes mértékben kihasznált a megnövekedett számú testnevelés óra és a sport tagozatos osztály révén. A levegőcsere biztosítása korlátozott volt, ezért ide nagy teljesítményű szellőztető berendezést szereltek be a szakemberek. Az általános iskola folyosóin és néhány tanteremben a burkolat elhasználódott, balesetveszélyessé vált. A projekt lehetőséget biztosított, hogy megújuljanak ezek a felületek is.

A projekt részletesebb ismertetéséről és annak hosszútávú pozitív hatásairól a projekt szakmai vezetőjét, Antus Györgynét kérdeztük egy interjú keretein belül:

Első ízben talán érdemes lenne arra a kérdésre kitérni, hogy tulajdonképpen milyen igények hívták elő a projekt elindítását és az uniós támogatás megpályázását? Mik azok az elemek, motivációk, amelyeknek jegyében szükségesnek tartották a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Gyakorlósiskola, Alapfokú Művészeti Iskola infrastrukturális fejlesztését?

„Intézményünk 32 éves, melynek már a kora is indokolttá teszi a felújítást, az infrastruktúra fejlesztését. Az épületet mintegy 700 fő használja napi rendszerességgel. Az elmúlt években már komoly segítséget kaptunk sportegyesületektől, vállalkozó szülőktől, de ezek a nagy beruházásokat nem tudták biztosítani. Komoly motivációt jelentett az energiatakarékosság megvalósítása a fűtés és a világítás teljeskörű felújításával.

A tornatermünk teljes mértékben (napi 12 óra) kihasznált a mindennapos testnevelés által megnövekedett óraszámok és a sport osztályok révén. A terem egyik oldalán nem volt nyitható ablaktábla, így a terem szellőzése, levegőcseréje nem volt megoldott. Ez az elkészült szellőztető berendezéssel megoldódott. Az iskolában a folyosók és tantermek burkolata elhasználódott, több helyen komolyan sérült, balesetveszélyes. Ezeknek egy részét, a legproblémásabb helyeken,-mindkét emeleti folyosó és galéria, valamint 7 tanterem,-sikerült megoldani. Ezzel a közvetlen balesetveszély megszűnt.”

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap 150 millió forint támogatást biztosított a projekt megvalósítására! Mik voltak a főbb mérföldkövek? Mire a legbüszkébbek ha lehet így fogalmazni, illetve mely munkálatok, beruházások igényelték a forrás jelentősebb részeit?

„Ma az informatika oktatásához alapszükséglet egy jó állapotban lévő és jól felszerelt terem. Az informatikai tudás kulcskompetencia, ezért ezt hatékonyan oktatni csak modern informatikai eszközökkel lehet. A technikai haladás az iparágban rendkívüli, így az eszközök hamar elavulnak, ezért megfelelő időben történő cseréjük hangsúlyos feladat. Egy terem eszközeinek a cseréjét célszerű egyszerre megvalósítani, hogy azonos paraméterekkel rendelkező számítógépekkel dolgozhasson minden diák. Ez sikeresen megvalósult a pályázati támogatásból. Ahhoz, hogy az új eszközöket hatékonyan tudjuk használni szükséges volt a vezetékes hálózat felújítása, és vezeték nélküli hálózat kiépítése. Így a teljes lefedettségnek örülnek a pedagógusok, a gyerekek és a tanítójelölt hallgatók is.

Mindezek mellett tanulópadok, ebédlőasztalok, tanuló-ebédlő és könyvtáriszékek, sporteszközök, tantárgyakhoz kapcsolódó szertári eszközök kerültek beszerzésre. A pályázati támogatás kétharmad részéből az infrastruktúra fejlesztés valósult meg. Mindez egészséges, kulturált és tetszetős környezetet is teremtett, mely már önmagában is nevel.”

 

Mi a projektben a hozzáadott érték, ami az uniós forrásból megvalósuló fejlesztés során "Önöknél marad"? (pl. eszköz, humánerőforrás stb.)

„A teljes megvalósítás komoly hozzáadott értéket képvisel, hiszen az épület korszerűsítése, a sok modern eszköz hosszútávra biztosítja a fejlesztés lehetőségét.”

Egy pályázat teljesítése során- független a sikeres megvalósítástól és az indikátorok teljesmértékű teljesítésétől - merülhetnek fel nehézségek. Mi volt a legnagyobb probléma a pályázat megvalósítása során? (Adminisztráció, bürokrácia kérdése stb.)

„Sajnos a pályázat beadása és a megvalósítás között hosszú idő telt el. Az előzetesen beadott árajánlatokhoz képest a megvalósítási költségek jóval magasabbak lettek az építőiparban (anyagár, munkabér) jelentkező nagyobb költségek, illetve a sporteszközök árának növekedése miatt. Ezért le kellett mondanunk a sportudvar felújításáról, a kültéri sporteszközök beszerzéséről, hogy a világítás és fűtéskorszerűsítést, valamint a burkolást meg tudjuk oldani.”

 

Hosszútávon milyen pozitív hatásai lesznek az intézményre az uniós projektnek?

„A fent megnevezett fejlesztések hozzájárulnak az oktatás minőségének javulásához, elősegítik az egyenlő bánásmód érvényesülését, hozzájárulnak az oktatási egyenlőtlenségek mérsékléséhez, illetve megelőzik a szegregációt.”

 

Általánosságban hogyan vélekedik az uniós forrásokról? Milyen tapasztalatai vannak? Sokat köszönhet-e az intézmény az uniós támogatásnak?

„Intézményünk több sikeres uniós pályázatot valósított már meg, melyek során informatikai eszközöket, interaktív táblákat tudtunk vásárolni és sok érdekes, fejlesztő gyerekprogramot megvalósítottunk meg, valamint a pedagógusok továbbképzéseken vehettek részt. Úgy gondolom iskolánkban jól használtuk ki a lehetőségeket. Néhány pályázatnál nehézséget okozott, hogy a kapcsolattartók a projekt során többször változtak, így szinte mindenkivel az elejéről kezdtük a kommunikációt, illetve, hogy nehéz volt elérni őket, vagy hosszú idő telt el a válaszadásig.”


Jelen tartalom kizárólag a szerző álláspontját tükrözi. Az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal az írásos anyagban szereplő információk felhasználását illetően.




lockkerdee








Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?









0

hírek innen, onnan

Magyar Kupa: Sztankovics nem kertelt és José Mourinho szavait idézte

A MOL Magyar Kupa elődöntőjében a Ferencváros a Nyíregyházát búcsúztatva került be a fináléba. A szerda este a Puskás Arénában...

Nem gondolná, mire kell még kötelező biztosítást kötni

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a...

Kitépte a szél a helyéről az óriási hirdetőfalat a rettenetes porviharban: rengeteg embert temetett maga alá, túlélőket keresnek a romok alatt – videón a pusztítás

A viharos időjárás és szél ledöntött egy óriási hirdetőtáblát az indiai Mumbaiban. Az első beszámolók szerint harmincöt embert...

Több száz bozóttüzet oltottak el tavaly Hollandiában

A holland tűzoltóságnak tavaly legkevesebb 314 bozót- és futótüzet kellett megfékeznie, a legtöbb fellobbanó tüzet júniusban, főként...

Ijesztő képet készítettek egy űrben száguldó rakétáról

Egyre nagyobb gondokat okoz a Föld körül felgyülemlő űrszemét.

Új szabályozás jön – drasztikusan drágulhatnak az üzemanyagok

A kibocsátáskereskedelmi rendszer jelentősen drágítja majd a benzin és a gázolaj árát.

Menczer Tamás: A június 9-i választás tétje: háború vagy béke.

A Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója hangsúlyozta: súlyos a helyzet, hiszen egyes nyugat-európai és uniós vezetők már a...

Így működik az arcjóga

Már fiatalabb korban érdemes elkezdeni az arcjóga gyakorlatait.

Orbán Viktor-idézetről kellett számot adniuk a diákoknak az SZFE felvételijén

Gyurcsány Ferenc-idézet is akadt: az őszödi beszéd. Az egyik, kifejtős feladatban továbbá félreérthetetlenül a diákok politikai...

Meghozták a bankok az esésre váró cápák étvágyát

Csúcsra húzták a befektetők az európai bank részvények árfolyamát a meglepően kedvező gyorsjelentési szezonra reagálva. Ez...

Pénzeső zúdul a magyar fiatalokra: ilyen csak egyszer van egy évben, sokan járhatnak jól

Az egyik bank friss adatai szerint a legtöbb bankszámlát a 14-16 éves korosztály számára nyitják.

Pofátlanul jó időt ment az első hibrid Porsche 911-et a Nürburgringen

Gyorsabb volt, mint az aktuális, 650 lóerős 911 Turbo S. Mindjárt bemutatják a kész változatot.

0

Sport

Nem gratulált a Győrnek az ellenfél edzője: „Ha egy zsoldosokkal teledűzdelt csapatnak húznia kell az id...

Ahogy arról beszámoltunk, az ETO FC Győr kétgólos hátrányból fordított és 3-2-ra győzött Kazincbarcikán a labdarúgó NB II 32. fordulójában. Az összecsapást követően a hazaiak vezetőedzője, Csábi József saj

A ferencvárosi B-közép kiakadt az MLSZ-re: „Nem akarnak gyerekeket, nőket, férfiakat a lelátóra”

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) nem sokkal azután tudatta, hogy pontosan mikor rendezik a Ferencváros-Újpest derbit az NB I utolsó, 33. fordulójában, hogy a zöld-fehérek keménymagja hétfő reggel kiakadt a Facebo

Elküldte a magyar válogatott focistáját a Bundesliga-csapat

A 43-szoros válogatott védő kölcsönben szerepelt a csapatnál, ahol nem nem számoltak vele.

Váratlan, de fontos döntést hozott az olimpiai ezüstérmes magyar úszó

Rasovszky Kristóf mindent egy lapra tesz fel Párizsban, ahol még a Szajna vízminőségétől sem riadnak vissza a magyar nyíltvizi úszók.

A Győr 0-2-ről felállva győzött, ezzel megelőzte a Vasast; két csapat kiesett az NB II-ből

A Győr kétgólos hátrányból fordított és 3-2-ra győzött Kazincbarcikán a labdarúgó NB II 32. fordulójában. A második, feljutást érő helyre fellépő győriek ezzel megelőzték a hétfőn a Haladást fogadó Vasa

Manchesterben is nyert az Arsenal, az utolsó fordulóban dől el a bajnoki cím sorsa

Mikel Arteta csapata 27 győzelmet szerzett már a Premier League idei kiírásában, ami klubrekord a PL-ben.

Négygólos Kisvárda-előny után jött a termékeny mezőkövesdi hajrá

Az NB I 32. fordulójában a két, már biztosan kieső csapat mérkőzött meg egymással. Az első negyedóra végén a sokadik […] A Négygólos Kisvárda előny után jött a termékeny mezőkövesdi hajrá bejegyzés elősz

Brutális horrosérülés: felismerhetetlenre verték a tíz éve veretlen MMA-harcost

A lengyel sztárbunyós alig lát, akkorára duzzadt a két szeme, és az egész arca véres volt. Kórházba került.

0

Bulvár

Elképesztő áron kínálják a lángost a Balatonon

Van, ahol háromezer forintnál is többet kell fizetni érte.

Hackerek vitték el a lottó főnyereményét

Több, mint félmillió lottózó adatai kerültek nyilvánosságra.

Financial Times: Kína példát statuál Magyarországgal

Hszi Csin-ping látogatása rávilágít, hogy Kína hajlandó jutalmazni a lojalitást.

Megváltozik a személyi igazolvány, téged is érint

Egyszerűbb lesz az ügyintézés és az azonosítás.

Sváby András miatt hagyta el a párja Oroszlán Szonját - Videó

Meglepő titokra derült fány az ATV #Bochkor felvételén: Oroszlán Szonja kamerák előtt árulta el évtizedes titkát.

5 fontos tudnivaló a pajzsmirigy-alulműködésről

A pajzsmirigy a nyak alsó részén elhelyezkedő, pillangó alakú szerv. Hormonjai számos alapvető életfunkcióhoz nélkülözhetetlenek, az agy, a test, az izmok és egyéb szervek normál működéséhez is szükségesek. A

Sulyok Tamás megdöbbentette az egész Vatikánt: három dolgot mutatott a pápának, de ezzel az egész országunkat ...

A hun-magyar rokonság is szóba került a pápával való beszélgetésben, lenyűgözték az egyházi vezetőt országunk krónikái.

Kórházba is kerülhetsz, ha így használod az air fryert: soha ne csináld ezt, különben súlyos bajod is lehet.

Manapság már szinte minden háztartásban megtalálható a kompakt légkeveréses sütő, sokan azonban elkövetnek vele egy komoly hibát, amely az egészségre is káros lehet.

Az lett a luxus, ha házi kosztot ehetünk. Egészségtelenebb éttermekben enni, mint hinnéd

Lehet, hogy nem annyira meglepő, de ha gyakran eszel éttermekben és kifőzdékben, korántsem teszel jót vele a szervezetednek: egy friss kutatás kimutatta, hogy sokkal egészségtelenebbek az ilyen ételek, mint hinnénk, r

blogmorzsák

Érdekes fotók a múltból

Az amerikai haditengerészet tengeralattjárójának vízre bocsátása, halszárítás Siófokon, és még sok más fotó.

Aligha ismernénk fel

Így fest Jean-Claude Van Damme 2024-ben 63 éves korában.