Ezt olvasta már?

0

Jól halad a Debrecen és környéke vízhiányának mérséklését szolgáló Civaqua-program megvalósítása

Jól halad a Debrecen és környéke vízhiányának mérséklésére, illetve a vizek térségben tartására hivatott Civaqua-program megvalósítása - hangzott el kedden a projektbemutató szakmai találkozón.


hirdetés

Elhangzott: a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) keretében, 15,748 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós és hazai támogatásból épül a Civaqua program első üteme Debrecenben. A Civaqua-Tócó projekt keretében a Debrecentől nyugatra fekvő Tócó vízfolyás revitalizációja, új életre keltése történik meg. A fejlesztést az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF)és a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) konzorciuma valósítja meg, a debreceni önkormányzattal együttműködve. A kivitelező a hajdúszoboszlói Aqua-General Kft., a projekt befejezésének tervezett határideje 2023. november 30 - jelezték a projektbemutatón.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere történelmi programnak nevezte a Civaquát, amelynek megvalósítására évtizedek óta várnak a városban és környékén.

Azt mondta, a sikeres gazdaságfejlesztések eredményeként is felértékelődött a víz szerepe a térségben, ugyanakkor megjegyezte, hogy a Civaqua-program "nem a város vízellátását, hanem a térség vízháztartását hivatott szolgálni".

A program megvalósításával "Debrecen vízellátása és vízháztartása hosszú távon biztosított és kiegyensúlyozott" - mondta a polgármester.

Láng István, az OVF főigazgatója megítélése szerint ugyanakkor Debrecennek további vízpótlása is szüksége lesz, ezért az tervezik, hogy a nyírségi vízpótlásnak legyen egy déli ága, Nyíradony, Hajdúsámson felől is érkezzen víz Debrecen vízrendszerébe.

A főigazgató azt mondta, a vízügyi ágazat két kihívás előtt áll a térségben: az egyik Debrecen fejlődése, a másik az egyre erőteljesebb aszályos időszak. Lemaradásban vannak, mert az 1950-es években épült Keleti főcsatorna nem tud elég vízpótlást biztosítani, ezért napirendre kell venni a meder kotrását - tette hozzá.

Láng István kiemelte: a Civaqua első ütemének eredményeként a Tisza vize elérti Debrecen nyugati térségét, de már tervezik a második ütemet. Utóbbi megvalósításával a víz kelet felől is átöleli majd a várost, és biztosítja mások mellett a Nagyerdő és az erdőspuszták, a Fancsikai-tavak vízpótlását.

Kincses Dániel, a Tivizig igazgatója a részletekről elmondta: a mostani projekt keretében megtörténik a rendszer vízellátását a Keleti főcsatornából biztosító HTVR szivattyútelep felújítása egy új, nagyteljesítményű szivattyú beépítésével, valamint az ehhez kapcsolódó új udvartéri nyomócsövek kialakításával.

A beruházás során ezer milliméter átmérőjű nyomóvezetéket építenek csaknem 13 kilométer hosszúságban. A Keleti főcsatorna vize ezen az új nyomóvezetéken keresztül jut el a szivattyúteleptől a szintén a projekt keretében megépülő 3 ezer köbméter térfogatú vasbeton kiegyenlítő tározóhoz, amelyet a térségi magas ponton alakítanak ki Debrecen-Józsa fölött, a bodai bekötőút közelében. A rendszerben ez a feladat jelenti a legnagyobb kihívást, mivel a Keleti főcsatorna és a kiegyenlítő tározó közötti szintkülönbség 63 méter - mutatott rá az igazgató.

A vizet a kiegyenlítő tározótól az ugyancsak most megépülő, mintegy két kilométer hosszú, 600 milliméter átmérőjű gravitációs vezeték juttatja majd el a Tócó forrásvidékére, a Mélyvölgyi-érbe. Onnan egy csaknem egy kilométer hosszú nyílt földmedrű árok vezeti a vizet a Tócóba - ismertette, megjegyezve, hogy a projekt fontos eleme a Tócó-völgyi felső vízellátó útvonal kiépítése.

Utóbbi érdekében a Tócó mentén megépül 14 duzzasztó műtárgy és négy fenéklépcső. Megtörténik a Tócó medrének rehabilitációja a józsai városrész mellett, valamint megépül egy 23 ezer köbméter térfogatú tározó a debreceni Vezér út térségében. Ennek a tározónak a kivitelezése már elkezdődött, jelenleg a töltésépítés zajlik, miközben a Tócó műtárgyépítések előkészítéseként a cserje- és fairtási munkák is megindultak - mondta az igazgató.

A Civaqua program olyan térségi fejlesztést jelent, amely egyszerre biztosítja a vízgazdálkodás és a természetvédelem igényeinek kielégítését - hangzott el a rendezvényen.
Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?

0

hírek innen, onnan

Ezt bizony ki lehet tenni az ablakba: erős évet zárt az Alteo

A negyedik negyedéves számok ismeretében elmondható, hogy kifejezetten jó évet zárt tavaly az Alteo - a 2022 elején prezentált medián...

A főváros "plusz öt évet" szeretne adni a budapestieknek

A főváros vezetésének az a célja, hogy egy évtizeden belül visszaadjon plusz öt, egészségben eltöltött évet a budapestieknek -...

Európa rémálma, ha Trump összefog az inflációval

Szép lassan komótosan csökkenhetnek a kamatok az eurózónában a közgazdászok véleménye szerint. A szakértők úgy látják, jobb, ha az...

Sulyok Tamás támadás alatt, súlyos dologgal vádolják a még hivatalba sem lépett köztársasági elnököt

Sulyok Tamás, a hétfőn a parlament által megválasztott, de még hivatalba sem lépett államfő máris súlyos támadást kapott.

Elon Musk megint balhézik, most az OpenAI-vezért perelte be

A milliárdos szerint a ChatGPT gyártója és Altman megszegte a vállalat alapításkor tett ígéreteit.

Porcukor helyett véletlenül tisztítószert szórtak a gyerekek reggelijére egy pilisborosjenői óvodában

A kicsik azonnal kiköpték az ételt, így szerencsére nem történt nagyobb baj.

Tagadta bűnösségét a halálos gázoló

Szabályos kanyarodáshoz készülődött az autós, vele szemben majdnem a megengedett sebesség duplájával érkezett a robogós. Tragikus...

Karácsony Gergely: Programot indítunk, hogy a budapestiek öt évvel tovább éljenek

Amíg Budapesten 76,7 év a várható élettartam, addig például Berlinben 81 év, Madridban 85,4 év, de Prágában is 79,2 év. (Belföld)

Leállították az Orbanland nyomtatását, mert a dán újságírót több cikke miatt plágiummal vádolják

Lasse Skytt szabadúszó dán újságíró több, különböző újságokban megjelent cikkeivel kapcsolatban is plágium gyanúja merült fel,...

Demeter Szilárd: nem minden múzeumigazgatót állítanak a perzsa szélére a Karmelitában

Ahogy arról korábban az atv.hu is beszámolt, Demeter Szilárd lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és létrejön a Széchényi Ferenc...

Nagy baj van egy népszerű gyógyszerrel

Eddig ismeretlen hatást tárt fel egy kutatócsoport.

Sainz volt a leggyorsabb a Bahreini Nagydíj harmadik szabadedzésén

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője futotta a legjobb köridőt a Forma-1-es idénynyitó Bahreini Nagydíj pénteki, harmadik...

Sport

Parádés a játékvezető reakciója, akit telibe lőttek egy indításnál

Olyan jó látni, hogy így is lehet kezelni egy kényelmetlen szituációt. Mindkét oldalról.

Itt az Újpest meghökkentő reakciója Mészöly Géza büntetésére

Az MLSZ csütörtökön döntött az edző eltiltásáról.

„Mindent elvettek tőlem, amit elértem” – összetörten nyilatkozott a négy évre eltiltott sztár

Véleménye szerint helytelen döntés született, amely ellen benyújtja fellebbezését.

Újabb tévés legenda akadt ki Sebőkék viselkedésén: Nem a bohóckodásról szól ez a szakma

Több évtized alatt sem jutott eszébe a pálya szélére nem való mozdulatot tenni.

Négy évre eltiltották Pogbát, aki szerint mindent elvettek tőle

Fellebbezni fog a Sportdöntőbíróságon a francia focista.

Meghalt a világbajnok magyar sportoló

Hetvenhét éves korában elhunyt Povázsay Péter, világbajnok kenus - számolt be a szomorú hírről az MTI.

Válófélben lévő felesége kegyetlenül bosszút állt Messi világbajnok csapattársán

A pénzen vitázik az argentin sztárfocista és a volt párja.

Letaglózta a kupakiesés a büntetőt védő Újpest-kapust

Banai Dávid akár az Újpest FC hőse is lehetett volna, hiszen a rendes játékidő hosszabbításában, 1-1-es állásnál kivédte Mezei Szabolcs […] A Letaglózta a kupakiesés a büntetőt védő Újpest-kapust bejegyzés

Bognár György csak mosolyogni tud az MLSZ döntésén

A Paks vezetőedzője túlzónak tartja a kollégáját érintő büntetést mértékét.

Meghalt a világbajnok magyar sportlegenda

1975-ben érte el pályafutása legnagyobb sikerét.

0

Bulvár

Kirúgták Bodrogi Gyulát

Megdöbbentő dolog derült ki a színészről.

A sütőpapír meglepően nagyszerű felhasználási módjai

A viaszos bevonatú papírokat nemcsak sütéshez használhatod, a lakás számos pontján tudnak jó szolgálatot tenni.

A magyar énekesnő előre figyelmeztethette Novák Katalint a bukás lehetőségére, a sorok közé rejtve üzenhette m...

A dal egyetlen tömör, velős sora mindent elmond a mostani történésekről, kódolva van benne milyen könnyű elbukni.

Mérgező anyag jutott ki egy vegyi üzemből, több ezer halottról tudni

Több ezer ember azonnal meghalt Bhopálban egy vegyi katasztrófa miatt.

6 ok, amiért riasztóan ápolatlannak tűnhetsz mások szemében

Sokaknak természetes igényük, hogy ápoltak legyenek, ami egyben azt is jelenti, hogy igényesek a megjelenésükre.

Egy baráti iszogatáson a feleségem bedobta a párcserét: beláthatatlan következményei lettek a buja estének

A legjobb barátom és a felesége azonnal belementek, de a helyzet igazi nyertese én lettem.

Forrólevegős fritőz – aki helyesen használja, nemcsak olajat spórolhat vele

Néhány évvel ezelőtt kezdett elszaporodni a magyar konyhákban a forrólevegős fritőz. Nekem is van otthon egy kisebb méretű, és szívesen használom például a rántott gombafejek vagy az édesburgonya-hasábok megsüt

Soha vissza nem térő alkalom: május 31-ig utólag is bejelenthető a részesedés korábbi megszerzése

A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizet

Lázár János: nem iskolát, vagy futballpályát kell építeni, hanem összeszerelő-csarnokot

Miközben földbe állt hazánkban a beruházási kedv és nyoma sincs az új lakásépítési programnak, Lázár János építésügyi miniszter meglepő megoldást javasolt a bajban lévő hazai építőiparnak.

Van mit titkolniuk Orbán Viktoréknak

Tavaly 28 titkos kormányhatározat született, amely ugyan több, mint tavaly előtt, de nem vonul be a kabinet rekordjai közé.

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Meglepő dolog történik, ha minden nap eszel csokit

Egy átlagember évente több kiló csokoládét fogyaszt el, ez a kakaóbabból készült finomság világszerte a legnépszerűbb édesség, nem véletlenül. A mindennapi csokievés gondolata csábító, hiszen ez az sokféle

blogmorzsák

Az első jégkorong-mérkőzés teremben

Közel 150 éve indult el a jégkorong a hódító útjára zárt térben.

Buena Vista Social Club slágerek szólnak az Arénában!

A Buena Vista Social Club slágereivel érkezik az Arénába Omara Portuondo!

Íme a nagy nyárigumiteszt

Ez a legkelendőbb abroncsméret Európában.

0