Ezt olvasta már?


Elfogadták a képviselők évenkénti béremelését

Az Országgyűlés kedden elfogadta a jövő évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatot, amely 42 jogszabályt módosít.


hirdetés

A 134 igen szavazattal, 58 nem ellenében jóváhagyott törvény pontosítja a kormányülések dokumentálásának szabályait. Az ülésről készült összefoglalót a Miniszterelnöki Kormányiroda őrzi. Az ülésről készült dokumentáció anyaga nem selejtezhető, kezelésével és megismerésével kapcsolatban a köziratok, a minősített adat védelméről, továbbá a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló rendelkezéseket kell alkalmazni. Az összefoglaló készítésének, valamint belső kormányzati felhasználásának részletes szabályait és feltételeit a kormány határozatban rögzíti.

Augusztustól évente emelkedik az országgyűlési képviselők tiszteletdíja, amelyet az előző évi átlagbér háromszorosában határoz meg az országgyűlési törvény.

Aki egy állandó bizottság tagja, alapilletményének 1,2-szeresét, aki legalább két testület munkájában vesz részt vagy a törvényalkotási bizottságban foglal helyet, az alapilletmény 1,4-szeresét kapja. A frakcióvezetők az alapilletmény kétszeresében részesülnek, helyetteseik annak 1,7-szeresében, de helyettesi díjazást csak minden megkezdett huszonöt tag után egyszer fizetnek. Az Országgyűlés elnöke az alapilletmény 2,7-szeresét kapja, alelnökei a dupláját, míg a jegyző és az Interparlamentáris Unió magyar nemzeti csoportjának elnöke esetében 1,7-szeres szorzóval számolják a juttatást.

A képviselők üzemanyagkártyát is kapnak. A budapestiek alapjuttatásként havi 2500 kilométer megtételéhez elegendő forrást kapnak, míg aki több mint 300 kilométerre lakik, 6500 kilométerre elegendőt, de a legnagyobb területi kiterjedésű választókerületek egyéni képviselőinél a keret ennek akár a másfélszerese lehet.

Emelkedik a lakbértámogatás is, a kormányzati tisztséget is ellátó képviselő pedig a jövőben nem kap az országgyűlési törvényben meghatározottnál alacsonyabb összegű javadalmazást.

A miniszterelnök a miniszterek részére személyi illetményt állapíthat meg, amelynek havi összege nem haladhatja meg a miniszter által irányított vagy felügyelt központi államigazgatási szerv, annak nem minősülő költségvetési szerv, illetve a miniszter tulajdonosi joggyakorlása alatt álló gazdasági társaság által ugyanazon személynek a tárgyévet megelőző évben kifizetett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint munkaviszonyból származó jövedelemnek minősülő, legnagyobb éves jövedelem egytizenkettedét.

Az alapilletménytől eltérő személyi illetményt a miniszterelnök évente állapítja meg a tárgyév március l-jétől a következő év február végéig - 2018-ban az augusztus l-jétől 2019. február végéig - terjedő időszakra, és minden évben felülvizsgálja. A miniszternek személyi illetmény alkalmazása esetén illetménykiegészítés, pótlék nem fizethető.

A jogszabály rendelkezik az ügyészeknek járó illetménypótlékok növeléséről is szeptember 1-jétől. Például a legfőbb ügyész vezetői pótléka az illetményalap 400 százaléka, helyetteséé a 300 százaléka, a fővárosi főügyészé pedig a 200 százaléka.

Az elfogadott javaslat az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) utalja többek között a szakképzést, a Magyar Tudományos Akadémia költségvetési támogatását pedig az ITM költségvetési fejezetébe helyezi át.

A kibocsátási egységek kereskedelmének jogköre is átkerült az innovációért és technológiáért felelős miniszterhez, ő gondoskodik a kiotói egységek értékesítéséből származó bevételek nemzeti éghajlatváltozási stratégiával összefüggésben történő felhasználásáról a zöld beruházási rendszer keretében.

Módosult a csődtörvény: a hitelező hozzájárulása nélkül is megszüntethető a hitelező kérelmére indult felszámolási eljárás, ha az adós a felszámolás kezdő időpontjáig igazolja, hogy a felszámolást elrendelő jogerős végzés alapjául szolgáló teljes követelést megfizette a hitelezőnek. Ezt a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell, ideértve a hatálybalépéskor már elrendelt azon felszámolási eljárásokat is, amelyek esetében a felszámolást elrendelő jogerős végzést még nem tették közzé, akkor is, ha a megszüntetés tárgyában az elsőfokú határozatot már meghozták.

A gazdasági stabilitásról szóló jogszabály módosításával lehetővé vált, hogy az önkormányzatok a kormány előzetes hozzájárulásával kezességet vállaljanak nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás esetén a többségi tulajdonukban álló gazdasági társaság kötelezettségeire.

Lehetővé vált az is, hogy a kormány az önkormányzati gazdasági társaságok már meglévő adósságügyleteinek szerződésmódosítással vagy adósságmegújítással történő kiváltását akkor is engedélyezhesse, ha azok nem felelnek meg az új ügyletekre vonatkozó követelményeknek, de a meglévőnél kedvezőbb feltételeket eredményeznek a gazdasági társaság számára.

Módosult az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény: a 400 négyzetméter vagy annál nagyobb bruttó alapterületű építmény rendeltetésének kereskedelmivé változtatására vagy kereskedelmi rendeltetésű építmény jogszabályban meghatározott átalakítására csak hatósági engedély alapján van lehetőség, amihez be kell szerezni a kormányhivatal szakhatósági állásfoglalását. Engedély hiányában a hatóság megtiltja a kereskedelmi rendeltetésű használatot, és bírságot szabhat ki.

További változás, hogy a szociális temetés jogintézményének hatálybalépési időpontját 2021. január 1-jére tolták ki.

Beillesztették a gyermekvédelmi rendszerbe a tanoda intézményét, a részletes szakmai, valamint a működéssel és finanszírozással összefüggő rendelkezéseket a végrehajtási rendeletekben szabályozzák majd.







0

hírek innen, onnan

Ezért a gyógyvízért az ország másik feléből is megéri Békés vármegyébe utazni

A Dél-Alföld egyik legnépszerűbb üdülővárosa egész évben kitűnő úti cél lehet. A Várfürdő gyógyvize évről évre sok...

Súlyosan tévedtünk Varga Viktor megítélésében: még annál is nagyobb bunkó, mint gondoltuk

Megszólalt Varga Viktor egyik szeretője, akivel Zsembera Liliánát csalta.

Így néz ki a francia nők otthona: nagyon nem úgy, ahogy a miénk

Mostantól nem csak öltözködési tippjeiket, de lakberendezési tanácsaikat is megfogadjuk!

Tippötlet a Barca -Bayern BL-derbi elé

Ha van várva várt párharc a Bajnokok ligája 3. játéknapjának kínálatából, akkor az feltétlenül az FC Barcelona és a Bayern München...

Már biztos: mélyebbre ás Harry Potter történetében az új sorozat

A Warner Bros. Television első embere hivatalosan is megerősítette, amit már sejteni lehetett.

Bordatöréssel és disznóporszívózással sokkolták a Kőgazdag Fiatalok a TV2 nézőit

A legnagyobb showt PSG Ogli tolja, aki lányválogatót tartott ibizai bulijára.

Megvizsgáltuk az Algopyrint. Kiderült, miért működik ilyen hatékonyan

Az Algopyrin, ez a jól ismert fájdalomcsillapító, évtizedek óta kíséri mindennapjainkat. De mi teszi különlegessé? A gyógyszerpiacon...

Brutális munkahelyi baleset történt – Gondatlan volt a gépkezelő, meghalt a munkatársa

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat a Békéscsabai Járási Ügyészség egy...

Gyilkos galóca dömping az erdőkben

A gombaszezon kezdetével megnövekedtek a gombafogyasztás utáni megbetegedések is, jelenleg a gombamérgezési események száma a...

Megütötték rendesen a GE részvényeit

Harmadik negyedéves jelentését követően mélyrepülésbe kezdett a GE Aerospace árfolyama, a piacnyitás óta már 8 százalékot csökkent.

Sport

Sztárteniszező a legyőzőjének: Gratulálok ennek a r*bancnak

A saját edzőjéhez is volt néhány szava a 17 éves szupertehetségnek.

Fiatalon meghalt az ukrán fronton a korábbi profi labdarúgó

Az egykori U20-válogatott játékos az invázió kirobbanása után azonnal fegyvert ragadott.

Beleszálltak a korábbi Barca-ikonba: Igazi bőgőmasina volt

Sergio Busquets kapott komoly kritikát.

Több kulcsember is pihenőt kap, változások a magyar válogatott keretében

Az előzetesen meghirdetett kerethez képest Győri-Lukács Viktória, Janurik Kinga és Klujber Katrin sem lesz ott a magyar női kézilabda-válogatottban a franciák elleni barátságos mérkőzéseken - írja az MKSZ honlapja.

Keddi meccsdömping – folytatódik a Bajnokok Ligája

Október 22., KEDD Futballprogram Bajnokok Ligája, Alapszakasz 3. FordulÓ 18.45: Milan (olasz)–FC Bruges (belga) (Tv: Sport1) 18.45: Monaco (francia)–Crvena zvezda (szerb) (Tv:... Read More... A Keddi meccsdömping – folyt

Rossz válasz: Guardiola száműzte a Manchester City sztárját

A focista elmondta, miért nem kért rögtön bocsánatot az edzőjétől.

Kroos: Ancelottinak és a fiamnak volt a legnehezebb megmondani

Toni Kroos hosszabb interjút adott a spanyol Marcának. A visszavonult német középpályás többek között beszélt a Real Madridól és arról a pillanatról,... Read More... A Kroos: Ancelottinak és a fiamnak volt a legneh

„Visszabeszéltem, mire lefújta az egész edzést” – korábbi játékosa vallott Pep módszereiről

A szélső védő azt is elárulta, fiatal korában lehetetlenségnek tűnt, hogy profi labdarúgó váljon belőle. „Nem voltak megfelelő körülmények Radomislban. Heti kétszer... Read More... A „Visszabeszéltem, mire le

Szoboszlai Dominik: Én végzem a piszkos munkát a csapatban

Az RB Leipzig ellen lép pályára a labdarúgó Bajnokok Ligája alapszakaszának 3. fordulójában szerda este a Liverpool. A mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Szoboszlai Dominik mellett Arne Slot, a csapat menedzsere v

Hihetetlen, mi történt a labdarúgó Bajnokok Ligájában

Két fordulón van túl a labdarúgók új rendszerű Bajnokok Ligája.

A szezon gólját lőtték a BL-ben?

A Bajnokok Ligája alapszakaszának harmadik fordulójában a keddi játéknap kora esti meccsén az AS Monaco fogadta a pont nélkül álló Crvena zvezda... Read More... A A szezon gólját lőtték a BL-ben? bejegyzés előszö

0

Bulvár

Megszólalt a rendőrség Orbán Viktor testvérének ügyéről, megdöbbentő az igazság

Az Economx érdeklődésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) elárulta, hol tart Orbán Viktor testvérének ügye, mire jutottak a nyomozók.

Kiderült, mi a baj az óraátállítással

A Föld bizonyos országaiban évente kétszer van óraátállítás, de az Amerikai Alvás Akadémia kutatói szerint ideje lenne végre elhagynunk ezt a gyakorlatot, hiszen több kárt csinálunk ezzel, mint hasznot. Állításu

Így lehet leküzdeni az idősek jellegzetes szagát

Néhány hónappal ezelőtti cikkünkben arra a kérdésre próbáltunk választ találni, hogy mi okozza az idősek összetéveszthetetlen illatát, most pedig az úgynevezett "öregemberszag" elleni "védekezésről" lesz szó.

Világszenzáció, Magyarország alatt rejtőzik, a tudósok vették észre

A tudósok szenzációs felfedezést tettek, az új felfedezés pedig sok mindent megmagyarázhat azonnal.

"Öngyilkos megoldás "- Beszólt az Orbán-kormánynak az ország egyik leggazdagabb embere és legismertebb gyárosa

Sinkó Ottó szerint a minimálbér túlzott emelése öngyilkos megoldás lehet, hiszen a bérlemaradás oka részben a gyengébb össznemzeti hatékonyság.  Nem melleseg eléggé lehúzta a kormányfő új találmányát a "ga

Világszenzációnak ígérkezik az új, 60 százalékos energiahatékonyságú napelem

Egy kutatócsoportnak több mint 15 éves munka gyümölcseként sikerült elérnie az eddig elérhetetlennek hitt eredményt, ami kb. megháromszorozza a ma kereskedelmi forgalomban lévő legjobb napelemek hatékonyságát is.

Orbán Viktor: Pánik van

A miniszterelnök szerint a nyugati vezetők pánikban vannak az illegális migráció miatt.

Ez a kabát lesz a legsikkesebb idén. Mutatjuk a legdivatosabb fazonokat.

Ahogy az őszi szelek egyre hűvösebbek, elérkezett az idő, hogy felfrissítsd a ruhatáradat néhány új darabbal. Ezek a kabátok nemcsak a hidegtől védenek, hanem divatos és stílusos megjelenést is biztosítanak!

Figyelem, gond van az egyik legnépszerűbb fájdalomcsillapítóval

Kivonja a forgalomból az Algoflex izom+ízület 300 mg retard kemény kapszula egyes gyártási számú tételét a Nemzeti Népegészségügyi- és Gyógyszerészeti Központ (Nngyk).

Közlöny: Orbán Viktor beelőzte a nemzeti konzultációt

A kormányfő pontosan meghatározta, melyik miniszterének mikorra kell kidolgoznia a 21 pontos gazdaságvédelmi akcióterv részleteit.

Repülőteret válthatnak a magyarok?

Itt az alternatíva a magyar utazóközönség számára. A kisebb repülőtér sikerességét idei utasforgalma is tükrözi.

blogmorzsák

A Pepsi hadiflottája - egy üdítő(s) hadsereg

Egy időben a Pepsi rendelkezett a világ hatodik legnagyobb haditengerészetével.

17+5 ajándék ötlet a karácsonyfa alá Kínából - első rész

„Ha még nem döntöttél, hogy mit tegyél a fa alá íme 22 ötlet tőlem.“

0